PIRĖNAI

Pirėnų kalnai, šiaurės Ispanija

Aranjoneros urvų sistema

Uola virš stovyklos, kurioje yra sistemos įėjimas S1
Uola virš stovyklos, kurioje yra Aranjoneros sistemos įėjimas S1. Lauros Tamoševičės nuotrauka.

Aranjoneros (Arañonera) urvų sistema išsidėsčiusi Tendenjeros (Tendeñera) kalnagūbryje, esančiame Aragono Pirėnuose, vos už kelių kilometrų nuo Prancūzijos sienos. Ji yra šalia nedidelio Torlos kaimelio, į vakarus nuo garsaus Ordesos slėnio (nacionalinio Ordesos ir Monte Perdido parko). Sistemos karsto sluoksnis išsidėstęs aukštyje nuo 1300 iki 2900 m.

Daugiau kaip 3 dešimtmečius šį rajoną tyrinėja Barselonos speleo klubas Espeleo club De Gracia. Šiuo metu Aranjoneros urvų sistemos bendras ilgis siekia 46 km, o didžiausias gylis -1349 m. Šalia yra surasta daugybė smulkių urvų, kurie dar neprijungti prie sistemos, bet yra perspektyvų tai padaryti. Pati Aranjoneros sistema turi 9 įėjimus. Tarp šių įėjimų galimi patys įvairiausi traversai: pats populiariausias traversas iš T1 įėjimo į Santa Elenos urvą (Cueva de Santa Elena) yra apie 550 m gylio ir kelių km ilgio. Traversas iš paties aukščiausio sistemos įėjimo C7 į Santa Elenos versmę (vietą, kur išteka sistemos karstiniai vandenys) (Surgencia de Santa Elena) yra virš 9 km ilgio ir juo nusileidžiama iki 1338 m gylio. Tai antras pasaulyje pagal gylį traversas (pirmasis - Lamprechštofenas Austrijoje).

Speleo klubas De Gracia sistemai tyrinėti kasmet organizuoja speleo stovyklas. Jau kelerius metus šios stovyklos yra tarptautinės. Stovyklos išsiskiria puikiu maitinimu, malonia bei draugiška atmosfera ir darbo po žeme įvairove. Čia galima rasti bet kokio sudėtingumo veiklos bet kokiame gylyje: nuo naujų urvų paieškos paviršiuje iki kelias paras trunkančių tyrinėjimų kilometro gylyje. 2006 m. šioje stovykloje dalyvavo dvi lietuvės, o 2007 m. - jau aštuoni lietuviai.

Lietuvių indėlis šiose stovyklose taip pat didėja. 2007 m. lietuvių speleologai urve S-7 atrado daugiau nei 100 m naujų praėjimų, 2008 m. - 400 m, o  2009 m. tame pačiame urve "Aenigma" klubo komanda atrado jau virš 900 m naujų praėjimų. Dabar šio urvo gylis viršijo 500 m., o bendras ilgis siekia beveik 2 km.

Taip pat lietuviai 2008 m. šiame regione atrado naują urvą, kurį pavadino Ūla. Tolimesnių tyrimų metu paaiškėjo, kad tai yra viršutinis įėjimas kito, seniau atrasto, bet nebaigto tyrinėti urvo LB-6. Šiuo metu Ūla ištirta iki 250 m gylio, tačiau urvo dugnas dar nepasiektas.

Gylis: -1349 m
Ilgis: apie 46 000 m

Urvo schema


Nuotraukos iš 2006 m. Aranjoneros stovyklos

Nuotraukos iš 2007 m. Aranjoneros stovyklos ir 2007 m. kelionės dienoraštis 
Nuotraukos iš 2008 m. Aranjoneros stovyklos
Nuotraukos
iš 2009 m. Aranjoneros stovyklos ir 2009 m. stovyklos dienoraštis

 

 
Powered by Etomite CMS.